Borkhultsån nästan torrlagd efter kraftverksbygge

Nu rasar sportfiskarna

Uppdaterad
Publicerad

I Borkhultsån utanför Åtvidaberg pågår just nu bygget av ett vattenkraftverk. Men i samband med bygget har vattennivån varit så låg att delar av den lekande öringen kan ha slagits ut.

– Öringen blir utslagen för några få kilowattimmar och så kallar man det miljövård, säger den upprörda och ilskna sportfiskaren Anders Linbäck.

Borkhultsån nästan torrlagd efter kraftverksbygge

Lekande fisken slås ut

– Det är en katastrof att det får inträffa. Den rom som lagts i år är spolierad och även de insekter som fisken ska leva av blir torrlagda, säger Anders Linbäck.

Företaget farmarenergi som fått tillstånd att bygga i Borkhultsån, menar att dom följer riktlinjerna i den vattendom som godkänt kraftverket.

Lite vatten i år

– Det är ett svårt år med lite vatten, säger ordföranden för Farmarenergi.

– Det är möjligt att det varit lite vatten ändå även om vi inte jobbat vid dammen, säger ordföranden för Farmarenergi Ylva Righard

Länsstyrelsen granskar just nu om företaget följt vattendomen och väntas ge besked nästa vecka.

Men enligt sportfiskarna är skadan redan skedd.

– Vattenkraftverket kommer inte att påverka ån framöver för det är ett strömkraftverk, säger Ylva Righard. Vattnet kommer bara att passera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.