Vad är radon? Foto: SVT

Boverket: 450 personer dör av radon varje år

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att radonbidraget nu återinförs startar Boverket en kampanj för att fler ska sanera sina hus från radon.

– Det är en onödig hälsorisk som vi enkelt och billigt kan åtgärda, därför är det här så viktigt säger Joakim Thunborg, sakkunnig vid Boverket.

Hur skadligt är det?

– Uppskattningsvis dör 450 personer varje år i lungcancer, på grund av radon, säger Joakim Thunborg.

Finns överallt

Radon finns överallt, i marken, i byggnadsmaterial och i vattnet som används i hushållet. Men det är när gränsvärdena är höga och när du exponeras under många år som det kan vara skadligt.

– Radon och radondöttrar följer med luften in i luftrör och lungor när vi andas. Lungorna kan därför skadas och lungcancer uppkomma, säger Joakim Thunborg.

250 000 villor har för hög halt av radon

Enligt Boverket har 250 000 villor i Sverige för hög halt av radon. Men det går att göra någonting åt det och nu kan du dessutom söka radonbidrag som innebär 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor.

– Mät så vet man och man slipper oro. Det är ett värdebevis dels för sig själv men också vid en eventuell försäljning, säger Joakim Thunborg.

Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3.

Mätare finns att beställa på nätet

Du kan själv beställa en radonmätare på nätet, den kostar några hundralappar och ska vara uppsatt i ett par månader. Har du ett stort hus kan du behöva flera mätare.

– Du skickar sen in mätaren och får svar. En mätare kostar mellan 300 upp till 600 kronor, säger Joakim Thunborg.

När det gäller sanering varierar kostnaden beroende på storleken på huset och varifrån radonet kommer, då det handlar om olika åtgärder. Men kostnaden kan vara från 30.000 upp till 150.000 berättar Joakim Thunborg.

Radon i marken

Marken är den vanligaste radonkällan. Många kommuner har därför undersökt radonsituationen i marken. Miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun kan ge dig mer information om radon i marken där du bor.

Radon i byggmaterial

Alla byggnadsmaterial som är baserade på sten innehåller radium och avger därför radon. Oftast är radiumhalten så låg att det inte finns någon risk för hälsan, men det finns undantag. Tillexempel alunskifferbaserad lättbetong, så kallad blåbetong, som användes från 1929 till slutet av 1970-talet. Idag tillverkas inte byggnadsmaterial med så hög radiumhalt att det utgör någon nämnvärd radonrisk.

Källa: Boverket

Radon i vattnet

Det är ovanligt med höga radonhalter i kommunalt hushållsvatten. Men vatten från bergborrade brunnar eller kallkällor kan innehålla radon. Vatten som innehåller mer än 100 Bq/l klassas som tjänligt med anmärkning och vatten med mer än 1 000 Bq/l bedöms vara otjänligt att använda som livsmedel.

Riskerna med att dricka radonhaltigt vatten är små. Radon som du dricker tas upp i magsäcken och transporteras ut i kroppen. Den största delen andas du ut inom en timme.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.