• Viktigt meddelande:

    Ett fordon med misstänkt farligt föremål står på Vattugatan i Borlänge. Boende på och runt Vattugatan uppmanas hålla sig undan från fönster och inte gå ut. Läs mer

Boxholmare samlades under torsdagskvällen för osten. Foto: Privat

Boxholmare kraftsamlar för att osten ska finnas kvar

Uppdaterad
Publicerad

I kväll samlades återigen privatpersoner utanför Boxholms ost för att visa sitt engagemang för att osten ska få vara kvar i kommunen. Och som svar på att Arla Foods idag gick ut med att mejeriet inte är till salu.

– Vi har gjort en manifestation som ett svar på Arlas beslut att mejeriet inte är till salu. Vi vill påvisa att de inte kan ta vår ost ifrån oss – våra guldklimpar ifrån oss, säger Morgan Sehlstedt, engagerad i Boxholmsosten.

Under fyra timmar hade omkring 50 personer samlats utanför mejeriet.

– Vi kommer från kommunens sida aldrig acceptera att kalla något för Boxholmsost om produktionen inte finns inom kommunens gränser. Vi ser det som ett hån, det måste bli ett slut. En Boxholmsost ska vara en Boxholmsost, säger Johan Birath (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

– Vad Arla idag gjorde var att de kapade Boxholm inklusive invånarna rakt vid fotknölarna, de struntar fortfarande i sina konsumenter och kunder, säger Morgan Sehlstedt.

Och Johan Birath ser inga större hinder att driva ärendet till marknadsdomstolen.

– Vi har tack vare att vi skött ekonomin, reserverade medel i kommunen. För att göra summan så liten som möjligt kan vi stå utanför Systembolaget med insamlingsbössa. Det är självklart ett symbolvärde i det – för att visa att vi står enade och för att visa att såhär gör man inte, säger Johan Birath, (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet