Landmärket ostcisternen i Boxholm. Arkivbild. Foto: SVT

Boxholms kommun köper mejeriet av Arla

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Boxholm beslutade under måndagen att köpa mejeriet av Arla, skriver Corren.

– Vi har kommit överens med Arla och de har sagt att de kommer på fredag för att skriva kontrakt, säger Moderaternas gruppledare Stefan Andersson till tidningen.

Fullmäktige ska enligt beslutet köpa fastigheten i sin helhet, inklusive fasta och lösa inventarier, till en summa av 4,5 miljoner kronor. Om landmärket ostcisternen ska ingå i köpet är dock oklart just nu.

Nedläggningen av Boxholms ost

– Hur lösningen blir med den kommer vi berätta på fredag, efter det att avtalet är påskrivet och klart, säger kommundirektör Göran Lundström till SVT.

Enligt uppgifter till P4 Östergötland så vill kommunen öppna ett företagshotell med hyresgäster från livsmedelsbranschen i lokalerna.

Tillverkning flyttades till Östersund

När nedläggningsbeslutet av Boxholms ost togs av Arla i oktober 2018 arbetade 24 personer på mejeriet. Den förre ägaren, Bengt-Åke Bengtsson, sålde Boxholms mejeri till Arla 2011. Då hade företaget en svensk VD som lovade att satsa på Boxholms ost.

Arlas ledning sitter numera i Danmark och anledningen till nedläggningen var att spara 14 miljoner kronor per år genom att flytta tillverkningen till mejeriet i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet