Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Arla

Arla vinner namnstrid om Boxholmsosten

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan stämde Arla den nya ägaren av mejeriet i Boxholm för varumärkesintrång. Glada bonden å sin sida svarade med en genstämning.

Idag föll domen i målet i Patent- och marknadsdomstolen, där Arla fick rätt.

– Vi är förstås glada. Det var en tråkig historia från början och vi önskar att vi inte hade behövt ta det till domstol, säger Ylva Nykvist, chefsjurist hos Arla Sverige.

Hör chefsjuristen kommentera domen i videoklippet här ovanför.

Nedläggningen av Boxholms ost

Glada bonden marknadsförde sin ost som Äkta Boxholms. Arla äger varumärket Boxholms ost och hävdar att det är skyddat. Glada bonden menar dock att de måste få ha med ortsnamnet på produkterna eftersom osten tillverkas i Boxholm.

Domstolen förbjuder Glada bonden att använda namnet Äkta Boxholms, annars hotar vite om 500 000 kronor, samt att bolaget ska ersätta Arlas rättegångskostnader med 1 617 865 kronor.

Domstolen: ”Stort skyddsomfång”

Domstolen skriver bland annat i domen:

”Enligt domstolen ger utredningen stöd för att Arlas varumärke genom långvarig och omfattande användning har förvärvat s.k. förstärkt känneteckenskraft. Varumärket har därmed ett förhållandevis stort skyddsomfång.”

Ett eventuellt överklagande ska ha kommit in till Patent- och marknadsdomstolen senast den 12 januari 2023. Patent- och marknadsöverdomstolen tar sedan ställning till om målet ska tas upp till prövning .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet