Bra vinter för Östergötlands bin

Uppdaterad
Publicerad

En vädermässigt snäll höst och ganska jämna temperaturer under vintern har gjort att bisamhällen har klarat sig bättre än vanligt den gånga vintern.

– Jag hade inget spill i år, så vi är jättenöjda, berättar Åke Oscarsson, medlem i Vikbolandets biodlarförening utanför Norrköping.

Ett normalt spill, alltså den andel bin som dör under vintern, brukar i hela Östergötland ligga runt 13 procent, enligt ordföranden i Östergötlands biodlardistrikt, Marcus Adolfsson. Han pekar på ett antal faktorer som kan ha påverkat årets övervintring.

Mindre foder krävs

Hösten var förhållandevis mild ända fram till december och det var också milt väder i januari och februari. Under vintern som helhet har det varit jämnare temperaturer än tidigare år.

Att det varit en snällare vinter för bina märks på att färre bin har dött och att de inte ätit lika mycket av vinterfodret. De 15-20 kilo foder som bina får på hösten används bland annat för att hålla värmen i kupan och med varmare väder behöver de inte äta lika mycket.

Hör Åke Oscarsson från biodlarföreningen berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.