Intensiva dagar för spaningsflyget i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

De av försvarets spaningsplan som är baserade i Linköping har bråda dagar just nu. Kriget i Ukraina gör informationsinhämtandet än viktigare än vanligt.

– De är ögon och öron bortom horisonten för att vi ska ha en bra förvarning och beredskap i Sverige, säger överste Malin Persson, flottiljchef för F7.

Spaningsplanen är av två typer med lite olika uppgifter. En typ arbetar med radar för att skaffa sig en bra överblick. Den andra typen arbetar med signalspaning, vilket innebär att man letar efter olika sorters elektroniska signaler.

Kriget i Ukraina

Arbetet handlar till stor del att se vad som är normalbilden när det gäller de elektroniska signalerna. Om det plötsligt blir ökad aktivitet kan det vara ett tecken på att något händer som kan vara värt att titta närmare på.

Flygvapnet sköter själva flygandet medan det är FRA som bearbetar den information som hämtas in.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet