Skogsbrand vid Leckersbo, Gusum, Valdemarsviks kommun. Foto: SVT

Brand i skogen norr om Valdemarsvik

Publicerad

Det brann för fullt i skogen några kilometer nordost om Gusum i Valdemarsviks kommun. Räddningstjänsten Östra Götaland säger att området ligger på en höjd och är otillgängligt, vilket försvårade släckningsarbetet. Strax efter 21.00 uppgavs dock att släckningen varit framgångsrik och att de lämnat platsen.

Branden upptäcktes vid Leckersbo, nära sjön Byngaren, vid 17.30-tiden på tisdagen. Det brann då kraftigt med öppna lågor. Ytan som brann var cirka 50 gånger 100 meter stor.

– Vi ska göra en kraftsamling och försöka ringa in branden. Tre enheter från Valdemarsvik är på plats och vi har skickat efter förstärkning från brandvärnet på stationen i Gryt, sa RTÖG:s inre befäl Mikael Kalered.

Kontroll på branden

En extra vattenenhet har också kalldes också till platsen. Vid 18.30-tiden uppgav RTÖG att de efter lång slangdragning kunnat börja spruta vatten på elden. De tackar också boende för hjälp med slangdragningen. Klockan 18.44 meddelade räddningstjänsten att de fått kontroll på branden. Och strax efter 20.00 berättade de att de börjat samla ihop sina slangar.

De misstänker att ett blixtnedslag i en tall har startat branden. Räddningstjänsten hoppas kunna avsluta insatsen vid 21-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet