Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sjöfartsverkets presstalesperson om evakueringen: ”Fartyget har nu fått igång en av sina huvudmaskiner” Foto: John Jonsson

Brand på fartyg – 300 passagerare ombord

Uppdaterad
Publicerad

En stor evakueringsinsats pågick under måndagskvällen vid passagerarfartyget Stena Scandica norr om Gotland, efter att strömmen på fartyget slagits ut i samband med en brand.

Evakueringen avbröts efter att fartyget fått igång en av sina motorer. Risken för grundstötning är avvärjd, enligt Sjöfartsverket.

Vid 21-tiden kunde fartyget sätta kurs mot Nynäshamn för egen maskin, i sällskap med ett bogserfartyg och fartyg från bland andra Kustbevakningen.

Sjöfartsverket meddelade strax innan midnatt att trots några motorfel på vägen rör sig Stena Scandica sakta mot Nynäshamn och väntas anlända runt 10 på tisdagsmorgonen.

– Det verkar vara lite skakigt med hur motorerna fungerar. Men vi har bogserbåt på plats. Den omedelbara risken för grundstötning är avvärjd, säger Fredrik Strömbäck, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Evakuerade tas till Visby

Strax efter klockan 19 fattades beslutet om att evakuera de närmare 300 personerna som finns ombord på fartyget.

När faran för grundstötning ansågs vara över avbröts evakueringen. Innan dess hade 26 personer evakuerats från fartyget med helikopter. De togs ombord på Gotlandsfärjan M/S Visby som anlände till Visby klockan 23.30 på fredagen, flera timmar efter tänkt ankomsttid.

– Det är den regionala krishanteringsgruppen på Gotland som kommer ta emot de 26 passagerare som evakuerats från Stena Scandica, och de kommer erbjudas övernattning i Visby, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Brand i container

Larmet om branden kom in klockan 12.40 på måndagen. Fartyget Stena Scandica befann sig då utanför Gotska Sandön på väg mot Venspils i Lettland.

Branden ska ha startat i en kylcontainer på bildäck, enligt Sjöfartsverket. Strax efter klockan 14 konstaterades att elden var släckt.

– Branden blev släckt ganska snabbt av fartygets egna besättning, men det genererade en så kallad blackout, ett strömavbrott ombord. Det gjorde att fartyget tappade manöverförmåga och drev med vinden, säger Johan Wahlström vid Sjöfartsverkets pressavdelning.

Foto: Sjöräddningsällskapet

Texten uppdateras.

Foto: SVT

Vet du mer om händelsen? Tipsa oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.