Skogsbranden är inringad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att släcka skogsbranden i vänge på Gotland är inne på fjärde dagen. Området är nu inringat och risken för spridning är liten. Att branden relativt snabbt har gått att få kontroll på kan bero på de lärdomar som man dragit efter den stora skogsbranden i västmanland 2014.

Ett 40-tal personer jobbar alltjämt med branden som bröt ut i i fredags. Området är inringat och läget beskrivs som lugnt.

– Det brinner i stort sett ingenstans. Det är små glödbränder som vi försöker ta tag i. Problematiken vi har är att det är ett ganska stort område och vi har gått ner i personal eftersom det har varit ett så högt tryck på vår organisation, säger räddningsledare Joachim Nyman hos Räddningstjänsten på Gotland.

Gotlandsbranden

Försöker avsluta släckningsarbetet

För att få vila så har personal hos Räddningstjänsten på Gotland delvis blivit avlösta av stationer från fastlandet. Ett mödosamt arbete kommer att pågå i några dagar till innan man helt kan lämna området.

– Vi känner nu att vi måste försöka komma in i området och släcka så att vi kan avsluta det här. Innan skulle vi egentligen bara begränsa branden och det har vi gjort nu. Nu måste vi komma vidare. De kämpar på men det är långa avstånd. Det är 700-800 meter som man måste dra in slang och det är tufft, säger Joachim Nyman.

Erfarenheter från Sveriges största skogsbrand

Från att ha spridit sig snabbt sedan starten vid lunchtid i fredags så var brandens framfart stoppad på söndagen. Under arbetet har man dragit nytta av de lärdomar som drogs under den stora skogsbranden i västmanland sommaren 2014. Sveriges största skogsbrand i modern tid.

– Den lärdom vi har fått är att ska ”banka” på med så mycket resurser som möjligt och det har vi gjort i det här fallet. Vi hade helikopter här bara efter några timmar, vi larmade in sits-styrkan (Snabba Insats Team Skogsbrand, red. anm.). Så visst har vi tagit lärdom av den, säger Joachim Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotlandsbranden

Mer i ämnet