Plattorna var påslagna på högsta effekt när vi kom dit, berättar Andreas Österman vid räddningstjänsten i Motala. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brandkåren: boendena är livsfarliga

Uppdaterad
Publicerad

De bor i vindsförrråd, gamla bankvalv och i källarförråd. Ugnar, vattenkokare och fritöser används för att värma upp utrymmena, där utrymmningsvägar är blockerade eller helt saknas. Nu sätter räddningstjänsten stopp för två boenden i Motala, där några av samhällets mest utsatta bor.

Den 20 maj gjordes en omfattande och samordnad inspektion av de två boendena där både räddningstjänsten och representanter från Motala kommun medverkade. Två boenden som används av tiggande EU-migranter och missbrukare.

De hade fått ett tips om att husvagnarna som står utanför ett utav boendena, och som också används av tiggare och missbrukare, stod för nära varandra. I samband med den inspektionen uppdagades det att vindsförråd, gamla bankvalv och källarförråd används som bostäder för några av samhällets mest utsatta.

Fastighetsägaren: ”De måste bo någonstans”

När räddningstjänsten utförde sin inspektion var källarplanet i ett av boendena indelat i ett antal rum med 15 sängplatser. Fastighetsägaren säger att ett 30-tal personer bor i hans två fastigheter.

– Jag vet att det inte är så bra men vad ska de göra de måste ju ha någonstans att bo, säger fastighetsägaren Thomas Gruber till SVT Nyheter Öst.

”Människors liv och hälsa utsätts för mycket stor fara”

Fritöser, spisar, ugnar och vattenkokare användes för att värma upp bostäderna och elen var dragen med seriekopplade förlängningssladdar. Dessutom saknades godkända utrymningsvägar och vissa utrymningsvägar var blockerade. Enligt räddningstjänsten innebär detta att risken för brand är hög. En brand skulle få mycket allvarliga konsekvenser då den snabbt skulle få stor spridning. I sin inspektionsrapport skriver de att ”Människors liv och hälsa utsätts för mycket stor fara”.

– Det var så pass allvarliga brister i brandskyddet att vi inte såg någon annan möjlighet än att stänga lokalerna med omedelbar verkan, säger Andreas Österman vid räddningstjänsten i Motala.

Bor kvar trots stängning

Trots detta har de boende inte flyttat sedan lokalerna stängdes för sju dagar sedan. Och just nu jobbar polis, räddningstjänst och kommun med att utrymma de båda lokalerna i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer