Foto: Fredrik Palm

Brännskadecentrums forskning i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Brännskadecentrum i Linköping har tagit fram en ny analysmodell av överlevnadsdata för vuxna med omfattande brännskador som nu ger eko ute i världen.

Modellens resultat presenteras i den vetenskapliga tidskriften Burns.

Undersökningen bygger på tjugo års forskning och jämför alla internationella överlevnadsdata som hittills har presenterats från stora sjukhus med avancerad brännskadevård.

”Vi når en mycket hög överlevnad”

För att resultaten ska kunna bli jämförbara har man justerat riskerna med skadans storlek och patientens ålder, vilket påverkar utgången när det gäller dödlighet. Detta, menar forskarna, höjer kvaliteten i jämförelsen.

– Vi ser att den största resultatförbättringen inte gäller de absolut största skadorna, utan de något mindre och hos den äldre halvan av den brännskadade gruppen, där vi når en mycket hög överlevnad vid Brännskadecentrum. Vårt sätt att arbeta med sammanhängande vårdkedjor och multidisciplinära team bidrar till resultaten, säger Folks Sjöberg, professor i brännskadevård, överläkare vid Brännskadecentrum och en av forskarna i studien i ett pressmeddelande.

Sedan 1990-talets början uppges dödligheten ha minskat med 70 procent inom brännskadevården vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Eget seminarium på världsmöte

Undersökningen och resultaten har också fått ett eget seminarium på världsmötet i brännskadevård, International Society for Burn Injuries, i Miami i USA i september.

Universitetssjukhuset i Linköping och i Akademiska sjukhuset i Uppsala är de två enheter i landet som bedriver rikssjukvård inom brännskadevård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.