Foto: Jessica Edeson/ SVT

Brännskadevården i Linköping godkänns av europeisk organisation

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev brännskadecentrum på universitetssjukhuset i Linköping godkänt av den europeiska brännskadeorganisationen European Burns Association. Avdelningen är en av totalt ett tiotal i Europa som uppfyllt kvalitékraven som ställts av organisationen.

– Det är framför allt att vi erbjuder alla komponenterna i den avancerade brännskadevården på ett bra sätt – som gagnar patienten i slutändan. Vi har väldigt bra överlevnadsresultat och bra resultat när det gäller långsiktig uppföljning av brännskadorna, som hälsorelaterad livskvalité, säger Folke Sjöberg, professor i brännskadevård.

Enligt Socialstyrelsens siffror drabbas 5000-6000 personer varje år i Sverige av brännskador som gör att de behöver uppsöka sjukvård.

– Det här är ett enormt samhällsproblem, man räknar med att drygt fyra procent av sjukvårdsbudgeten går till såromläggningar, så att utveckla en metod för att redan på en primärvårdsnivå kunna erbjuda hudtransplantationer i ett väldigt tidigt skede, det gör att vi kan drastiskt minska den här kostnaderna och det ger mycket hopp för de här patienterna som lider otroligt mycket, säger Mårten Skog, doktorand vid Linköpings universitet.

Ett nytt förband i cellulosa används i Linköping

Problemen med olika typer av sårvård har gjort att två doktorander från Linköpings universitet har tagit fram ett förband i cellulosa. Förbandet används av Brännskadecentrum på universitetssjukhuset i Linköping och beskrivs som enklare att framställa.

– Det konkurrerar med det befintliga systemet – det handlar om att man ska behålla fuktighet och vätska i området och det här förbandet har just de egenskaperna – plus att det skyddar utåt till, säger Folke Sjöberg, professor i brännskadevård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.