Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Brås utredare, Anna-Lena Beutgen, berätta mer om vilka förbättringar som Polismyndigheten behöver göra. Foto: SVT och Jeppe Gustafsson/TT

Brå om kritiken mot NFC: Behövs mer personal och tydligare prioritering

Uppdaterad
Publicerad

NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping har under en längre tid kritiserats för att vara en flaskhals i Polismyndighetens utredningsverksamhet. Nu visar en ny utvärdering från Brå att kapaciteten för NFC är eftersatt, framför allt när det gäller den it-forensiska verksamheten.

NFC ska hjälpa polisens utredningsverksamhet med att säkra och undersöka digitala och fysiska spår. När Polismyndigheten fått stora resursförstärkningar de senaste åren har man bland annat satsat på den forensiska verksamheten.

Men huvudresultatet i Brås utvärdering visar dock att polisens forensiska verksamhet fortfarande är eftersatt. Framför allt är det den it-forensiska verksamheten som inte räcker till.

– Även om den forensiska verksamheten har ökat, så har polisens utredningsverksamhet ökat ännu mer, säger Anna-Lena Beutgen, utredare på Brå.

Hon menar att det behövs mer personal, men att det inte löser hela problemet.

– Det behöver bli tydligare vilka ärenden som ska prioriteras. Utredningsledare behöver också göra bättre beställningar, så att specialisterna inte belastas med enklare undersökningar som andra funktioner kan utföra, säger Anna-Lena Beutgen.

It-forensiken är den del av verksamheten som har svårast att få kapaciteten att räcka till. Under åren 2017–2021 ökade produktionen av it-forensiska utredningar med 38 procent, men antalet it-forensiker ökade med endast 17 procent. Nio av tio it-forensiker ser den höga arbetsbelastningen som ett stort hinder för verksamhetens effektivitet.

Brå har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera satsningen på 10 000 nya polisanställda. Det här är den första delrapporten inom ramen för uppdraget. I rapporten utvärderar Brå i vilken utsträckning den forensiska verksamheten har tagit del av resurstillskotten under åren 2017–2021.

Resultaten bygger dels på analyser av verksamhetsstatistik över produktion och personal i den forensiska verksamheten, dels på enkätundersökningar till åklagare och medarbetare inom polisen.

Nästa delrapport, om resursfördelning och personaltillväxt inom Polismyndigheten, publiceras i mitten av februari. Hela uppdraget ska slutredovisas senast våren 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer