Foto: SVT

Brasilianska ingenjörer gillar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har det kommit några hundratal brasilianare till Saab och Linköping beroende på en affär mellan Brasilien och Saab. Landet har köpt 36 Gripen-plan för omkring 30 miljarder kronor.

Sedan oktober förra året har Renato Novelli och Gulherme Lariu med familjer bott i Linköping. De jobbar just nu på Saab där de lär sig bygga Gripen militärflygplan.

Vill stanna

Efter nu åtta månader i Sverige har de kommit att stortrivas. Så pass mycket att de båda familjerna skulle vilja stanna kvar.

– Vi vill inte åka hem, säger Renato Novelli och alla instämmer hummandes.

Skillnaderna mellan att komma från Sao Paolo och nu bo i Linköping kan vara många. Innan familjerna kom till Sverige hade de hört hur svåra och tillbakadragna svenskarna skulle kunna vara.

– Vi hade hört att svenskar skulle vara svåra att ta kontakt med, att den enda chansen till att få vänner är om någon presenterar en för någon eller om man är med i ett sammanhang. Men vi har inte mött en enda svensk som är så, berättar Renato Novelli.

Hemmafruarna läser engelska

För fruarna har det blivit lite krångligare då de inte ännu pratar så mycket engelska. Men för att råda bot på det så studerar de båda engelska. Förutom det så har de även fullt upp med annat.

– Vi städar, hämtar våra barn på skolan och gör sånt som vi inte hann med hemma i Brasilien. Som att motionera till exempel, säger Simone Novelli.

I sommar ska paret Lariu delta i ett minimaraton och att ha tillgång till naturen och löpspår runt knuten är skönt.

– Jag brukar vara ute och springa här i Lambohov, berättar Isabella Lariu med en gestikulerande gest och skrattar.

Framtidsdrömmar i Sverige

De alla är överrens om att de älskar att bo i Sverige och att de gärna bott kvar. Men om ett år är deg dags att åka hem.

– Jag vill stanna kvar i Sverige och hade velat att min son ska gå klart skolan här och börja studera på universitet här. Och jag skulle vilja läsa några kurser som gör att jag kan jobba med det jag jobbar med i Brasilien, inom finans, berättar Simone Novelli.

På den inglasade balkongen hos familjen Lariu står två cyklar och en cykelkärra och en pulka uppställd mot en vägg.

– Jag har köpt de här cyklarna idag. Vi har även åkt skridskor när det var snö ute, det var roligt, berättar Gulherme Lariu.

”Jag älskar att bo här”

Vinícius Novelli går i internationell skola där han pratar engelska. På fritiden spelar han tv-spel eller umgås med vänner.

– Jag älskar att bo här. Jag har aldrig sett snö innan och det är coolt att ha denna erfarenheten av att ha bott i ett annat land. Jag vill studera här, berättar han.

Men det är inte bara snö och tv-spel som är roligt. Han har även fått prova på att ha hemkunskapsundervisning i skolan vilket var populärt.

– Jag har bakat kanelbullar och chokladbollar till exempel. Det är väldigt kul och enkelt att baka kanelbullar tycker jag.

Men något som han inte tidigare kunnat göra i hemlandet Brasilien kan han nu göra obegränsat i Linköping.

– Här är allt så lugnt, jag kan gå ut och träffa kompisar eller slänga mig på cykeln och cykla. Det kunde jag inte hemma för det är farligt.

Tycker du om att bo i Sverige?

– Jag älskar att bo här, jag vill inte åka tillbaka till Brasilien, säger Vinícius Novelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.