Brasilien exporterar Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Saabs samarbetspartner i Brasilien hoppas kunna börja exportera Jas Gripen redan år 2023.

Flygplanstillverkaren Embraer och Saab siktar på att ha en plan för exportsatsningen klar i juni, säger Jackson Schneider, chef för Embraers försvarsenhet, till AFP.

Embraer ska delvis tillverka de 36 Gripenplan som Brasiliens försvar har beställt. De sista planen kan vara levererade redan 2023, vilken öppnar för exportkapacitet, säger Schneider.

Tidigare har talats om att de sista leveranserna ska ske 2024.

Det är sedan tidigare känt att Brasilien vill börja exportera Gripenplan när ordern till det egna försvaret är genomförd. Bland annat har Argentina visat intresse för att köpa 24 plan, något som Storbritannien kan tänkas ha invändningar mot. I stridsflygplanen ingår brittiska komponenter och på grund av konflikten med Argentina om Falklandsöarna bedöms den brittiska regeringen ovillig att godkänna militär export dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.