Det är i dag en utmaning för kommuner att rekrytera familjer, då privata företag ofta erbjuder högre arvode. Foto: SVT arkiv

Brist på familjehem i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av familjehem till barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma är just nu väldigt stort i Linköpings kommun.

– Just nu har vi brist på familjehem, vilket gör att vi kan bli tvugna att placera barn och ungdomar på tillfälliga boenden, i avvaktan på familjehem. Eller i familjehem där matchningen kanske inte är den optimala, säger Jussi Eklöf, resurssamordnare vid Frivilligcentrum i Linköpings kommun.

Behovet av familjehem i Linköping går upp och ner, men under en längre tidsperiod på tio år placeras ungefär två barn i månaden.

”Svårare att hitta rätt hem när det är färre familjehem”

Bristen på familjehem i kommunen gör att det blir svårare att hitta rätt hem till de barn och ungdomar som av olika anledningar inte längre kan bo kvar hemma.

– Vi gör alltid en matchning utifrån barnens behov, ju fler familjer att välja emellan, dessto större är chansen att matchningen blir lyckad, säger Jussi Eklöf.

Han tillägger att de familjer som idag fungerar som familjehem och som tar emot barn är väldigt bra och har genomgått en lång process innan de blivit familjehem.

Vad tror du är orsaken till att allt färre vill bli familjehem?

– Jag tror att det finns en del osäkerhet och att många undrar vad som krävs av dem, säger Jussi Eklöf.

”Runt 160 barn och ungdomar är placerade i Linköping”

I dagsläget är ungefär 160 barn och ungdomar placerade i familjehem i Linköpings kommun och runt 70 av dem är nätverksplacerade. Dessutom är det just nu 25 barn och ungdomar som väntar på placering och som står i kö för ett familjehem.

– Det betyder att de är placerade hos någon inom deras släkt eller någon som har kännedom om barnet eller ungdomen sedan tidigare, säger Jussi Eklöf.

Ny organisation för att öka kännedom

För att öka kunskapen och kännedomen om bland annat vad det innebär att vara familjehem hoppas Jussi Eklöf att den nya organisationen Frivilligcentrum ska vara till hjälp.

Sedan januari 2017 har verksamheten varit igång och den kom till via ett tjänstemannaförslag som lades fram 2015, i samband med den stora flyktingströmningen till Sverige.

– Frivilligcentrum ska underlätta för privatpersoner att söka information på ett samlat ställe. Det kan handla om familjehem, om kontaktpersoner om god man eller till exempel att vara volontär inom svenska kyrkan. Här finns information om många olika frivillighetsuppdrag på ett ställe, säger Jussi Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.