Brist på donationer av spermier skapar långa köer

Publicerad

Kön är lång för de som vill få hjälp med att bli gravida på Universitetssjukhuset i Linköping. Mellan ett och ett halvt år får man räkna med att vänta och nu efterlyser sjukhuset fler spermadonatorer.

Susanne Liffner är överläkare på Reproduktionsmedicinskt centrum i Linköping och är imponerad över att det trots allt finns så många som är redo att donera spermier till sjukhuset. Processen är komplicerad.

– Om tio anmäler sig så är det ungefär en som vi sedan kan använda som donator.

I videon ovan visar hon rummet på kliniken för de som vill lämna donationer.

Importerad sperma

Köerna är lika långa oavsett om man kommer som par eller ensamstående och vill ha hjälp med befruktning. Ett sätt att lösa spermabristen hade varit att importera från andra länder, som man gör på vissa privatkliniker. Men Susanne Liffner säger att sjukhuset då inte längre skulle ha kontroll på donatorerna.

Reglerna skiljer sig också mellan olika länder. I Sverige får en donator ge upphov till barn i högst sex familjer. Detta för att minska risken att barn som är genetiska halvsyskon råkar träffa på varandra och skaffa barn tillsammans.

– I andra länder finns det donatorer som gett upphov till 100 barn.

Får inte vara anonyma

En annan skillnad är att Sverige 1985 blev det första landet i världen där donatorer inte får vara anonyma. Mamman får inte veta vem donatorn är, men barnet har rätt, när det blivit myndigt, att få reda på vem som donerat spermierna.

I Sverige pågår ett av de största forskningsarbetena i världen när det gäller donationer. Hundratals donatorer har intervjuats och statistik har sammanställts. Professor Gunilla Sydsjö i Linköping är en av de som leder arbetet. Här föreläser hon om en del av vad man kommit fram till.

Spermadonation

  • Donatorn måste vara mellan 23 och 45 år. Han ska vara frisk, inte gå på mediciner eller ha ärftliga sjukdomar.
  • Donatorn får också genomgå en psykosocial utredning och lämna blodprover vid donationen och sex månader efter.
  • Spermiernas kvalitet undersöks, de måste bland annat gå att frysa och tina.
  • Kvinnor som får donationer kan inte ställa krav på egenskaper hos donatorn, men sjukhuset försöker oftast matcha ögonfärg och hårfärg med mammans
  • De som donerar spermier får skriva ett kort brev om sig själva till kvinnan/kvinnorna som får deras donation.
  • Hit vänder sig den som vill donera spermier

Källa: RMC Linköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.