Foto: CybAero

Brister med militära drönare

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsföretaget Cybaero hemlighöll brister i ett militärt drönarsystem, som testades hos försvarsmakten, rapporterar Svenska Dagbladet. Detta efter att tidningen tagit del av en rapport skriven av Sjöstridsskolan i juli 2016.

Av sju punkter, som Försvarsmakten listat som nödvändiga, uppfylldes tre, dessutom fanns problem med strömförsörjningen på drönarhelikoptern. Maxhastigheten är hälften av den utlovade och drönaren kan inte tankas med militärfartyget HMS Karlstads system, där den testades.

Men i ett pressmeddelande utlovades helikopterdrönaren som en succé och aktien rusade, skriver tidningen. Om detta gjorts medvetet och aktier har handlats innan kan bolaget ha gjort sig skyldig till både insiderbrott och svindleri, säger en kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till Svenska Dagbladet.

I ett mail till SVT Nyheter Öst kommenterar Cybaero händelsen såhär:

”FMV i samarbete med svenska marinen genomförde en testkampanj 2016 där CybAero deltog som RPAS-operatör med farkost och personal.
Bolagets policy är att inte kommentera detaljer från testprogrammet, istället hänvisas till redan offentliggjorda dokument.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer