Foto: SVT

Brukskultur prisas i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Brukskultur Åtvidaberg fick på söndagen ta emot årets Bengt Cnattingius-pris, för att man genom museer, forskning och arkivverksamhet har uppmärksammat och tillgängliggjort Åtvidabergs brukshistoria.

– Det känns vansinnigt roligt! Som ordförande i föreningen så blir man så otroligt glad över att bli uppmärksammad och uppskattad för de fantastiska medarbetare som vi har här och för allt vi har gjort. Så jag är stolt, glad och tacksam, säger Viveka Adelswärd, ordförande Brukskultur Åtvidaberg.

Museer, utställningar, historiedagar, en bok, en omfattande arkivsamling, samarbete med skolor och Åtvidabergshistoria på webben.

Det är några av de saker som Brukskultur Åtvidaberg – på kommunens uppdrag – sysslat med sedan starten i slutet av 1990-talet.

– Vi ska samla, bevara, tillgängliggöra och åskådliggöra Åtvidabergs samlade kulturarv, säger Viveka Adelswärd.

Östnytt fick följa med på en historisk rundvandring på Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum.

Se reportaget ovan för att höra vad föreningens initiativtagare Svante Kolsgård och antikvarien Roy Andersson har för spännande att berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer