Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E-handelsbutiken i Finspång har sett till att ha ett ordentligt lager med Nato-flaggor inför inträdet. Framför allt tror man det är kommuner och staten som är intresserad. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Butiken utanför Finspång laddar upp – nu vill allt fler ha Natoflaggor

Publicerad

I förra veckan röstade Ungern ja till att ratificera Sveriges Natoansökan. Nu återstår bara formalia innan Sverige kan bli fullvärdig medlem – och flaggförsäljarna Fröbergs utanför Finspång menar att efterfrågan på Natoflaggor nu ökat.

E-handelsföretaget ligger i den lilla tätorten Lotorp utanför Finspång.

– För oss innebär det ökad försäljning av Natoflaggor och vi har sett till att ha ett ordentligt lager, säger Fredrik Berggren som är affärsutvecklare vid företaget.

Sverige och Nato

Han menar att det främst är kommun och stat som väntas intressera sig för flaggorna.

Bara lämpligt vissa fall

Det är dock oklart vilka som faktiskt behöver en flagga. Davor Zovko är statsheraldiker på Riksarkivet och han menar att då Nato-flaggan betecknar en militär allians och lämpar sig som sådan endast i relevanta sammanhang.

– Det vill säga främst vid Natos anläggningar, försvarsdepartementet, vid behov även vid andra militära anläggningar, samt vid Natos officiella besök. I andra sammanhang är det inte lämpligt att flagga med Natos flagga, skriver han i ett mejl till SVT.

Se mer i klippet ovan.

Natoflaggan:

• Antogs av Nordatlantiska rådet 1953.

• Består av ett vitt kompasrosemblem på en marinblå botten.

• Den marinblå bakgrunden ska symbolisera Atlanten.

• Kompassen ska symbolisera vägen mot fred.

• Cirkeln runt kompassen ska symbolisera enighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet