Det blir inga större förändringar i kollektivtrafiken nu i augusti, menar Johan Wilander, trafikchef på Östgötatrafiken. Foto: Östgötatrafiken

Byggarbete och nya behov förändrar busstrafiken

Publicerad

När hösten kommer innebär det som vanligt förändringar i kollektivtrafiken. Men det är inga större förändringar som sker, menar Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken justerar tidtabellerna i Linköping, Norrköping och Motala inför hösten. Bland annat slås de dubbla hållplatserna vid Norrköpings resecentrum och Motala central ihop till en på vardera ställe.

I Linköping finns ett ökat behov av trafik till Sturefors och Harvestad, vilket gör att det blir fler avgångar dit. Dock kommer buss 566 sluta gå in i Sturefors för att snabba upp resandet. Buss 568 försvinner helt och trafiken förs över till andra linjer.

Skolelever påverkas

Byggarbeten vid parkeringshuset Akilles får konsekvensen att vissa linjer går via Köpmangatan i stället för Drottninggatan-Vasavägen. Det kan påverka resvägen för skolelever till exempel till Folkungaskolan, Internationella Engelska skolan, Berzelius- och Katedralskolan, skriver Östgötatrafiken på sin webbsida.

– Ändrade färdvägar på grund av vägbyggen är tyvärr något vi får leva med under perioder. Men då försöker vi informera i god tid så att de kan planera sitt resande, säger Johan Wilander, trafikchef på Östgötatrafiken.

Anropsstyrd trafik blir linjelagd

I Norrköping blir vissa anropsstyrda avgångar linjelagda, till exempel på linje 416 på kvällarna.

– Har vi mycket resande på anropsstyrd trafik är det mer ekonomiskt att linjelägga dem än att köra dem med taxi, säger Johan Wilander.

Sammantaget är det inga stora förändringar som görs, menar Johan Wilander.

– Det är i december de större förändringarna sker. Det är EU-standard att ha tabeller från december till december. Då kan det bli ändringar i tågtrafiken som orsakar förändringar hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.