Visa alla (3)

Bygge av unik elväg drar igång i höst

Publicerad

I höst startar bygget av en unik elväg på Gotland. El-fordon att kunna laddas trådlöst samtidigt som de kör på vägsträckan.
– Den lösning vi ska testa här är inte bara Sverigeunik, den är världsunik, säger Jan Pettersson från Trafikverket.

Det är en sträcka på cirka 1.5 kilometer mellan Visby och Visby flygplats som kommer att få laddningstekniken nergrävd i vägbanan.

– Tekniken fungerar som så att fordonet kommer och aktiverar då den trådlösa induktiva spolen under marken som överför energi till fordonet, säger Håkan Sundelin, nordenchef på företaget Electreon AB och projektledare för Smartroad Gotland.

Håkan Sundelin, projektledare Smartroad Gotland Foto: SVT

Det hela är ett testprojekt som finansieras av Trafikverket. Man i huvudsak testa hur tekniken fungerar med den tunga trafiken. En el-buss kommer att sättas i trafik till och från flygplatsen, och en el-lastbil kommer också att testas.

– Vi har många tunga fordon som står för stora CO2-utsläpp. Vi har ingen riktigt bra lösning för att få dem fossilfria, säger Jan Pettersson, programchef för elvägar på Trafikverket.

Kan minska storleken på batterierna

En fördel med vägen är att batterierna i fordonen inte behöver lika mycket kapacitet.

–  Vi kan minska storleken på energilagring i fordonen. Istället för att vi ska ha stora batterier, speciellt i tunga fordon, så kan vi ha ett ganska litet batteri som laddas kontinuerligt, säger Håkan Sundelin.

Redan vid årsskiftet ska den första sträckan vara klar. Utifrån den kunskap som man samlar på sig så kan det bli fler elvägar i framtiden. Innan dess ska också många frågor utredas, som till exempel hur betalning för elen ska gå till.

– Lyckas vi med det här testet, då kommer det bli den första sträckan på allmän väg med trådlös elöverföring till tunga fordon och bussar. Så det är otroligt häftigt, säger Jan Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet