Följ med skyddombudet Niklas Landstedt på en inspektion på en byggnadsställning. Foto: SVT

Arbetsplatser stängda efter säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan kontrollerar fackförbundet Byggnads byggarbetsplatser för att se att byggnadsställningarna är tillräckligt säkra. Redan de två första dagarna tvingades det regionala skyddsombudet stänga två byggarbetsplatser i Östergötland på grund av säkerhetsrisker.

Den här veckan är det Arbetsmiljöveckan och många fackförbund kontrollerar därför arbetsmiljön på arbetsplatser runt om i hela landet. Byggnads har fokuserat på byggnadsställningar eftersom det har inträffat många olyckor under året, några med dödlig utgång.  Totalt rör det sig om 1200 ställningar i hela landet. Om en byggnadsställning bedöms vara en fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.

Två arbetsplatser har redan fått stänga Foto: SVT

– Det som sker i byggbranscen är ju att det kommer in många underentreprenörsled där man många gånger är rädd för att säga ifrån, säger Niklas Landstedt, regionalt skyddsombud för Byggnads i Östergötland.

Niklas Landstedt är regionalt skyddsombud för Byggnads i Östergötland Foto: SVT

När SVT Öst hängde med på en inspektion i Östergötland i början av veckan har det regionala skyddsombudet tvingats stänga två byggarbetsplatser på grund av säkerhetsrisker.

– På en arbetsplats hängde man ut i armkrok och höll sig i fönsterkarmen. Och skyddsräckena som skulle säkra fall från sjätte våningen var vända upp och ner och de gav därmed inte ett fullgott fallskydd, säger Niklas Landstedt.

I videon här ovanför kan du se Byggnads bild på skräckexemplet och följa med Niklas på en inspektion på en byggnadsställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.