Harald Gröttvik är projektledare vid Region Gotland. Foto: SVT

Byggnationen av Visbys nya kaj fortskrider

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett uppehåll under vintern har nu arbetet med den nya kryssningskajen i Visby återupptagits. Medan bygget pågår arbetas det även med frågan om hur ön på bästa sätt ska ta emot de tusentals nya besökarna när kajen är klar.

En ny arbetsplattform anlände nyligen till Visby. Den kommer att användas till att lägga ut grus på havsbottnen och för att ytterligare säkra de fundament som står på plats i havet. När det är gjort kommer nästa fas att påbörjas. Då kommer den jättelika lyftkranen Samson hit för att lägga 19 kajdäck och två stålbroar på plats.

– Då börjar kajen se lite mer färdig ut, säger Harald Gröttvik, projektledare vid Region Gotland.

Se mer: Hör om hur regionen planerar att ta emot besökarna

”Nystart för kryssningsresenärerna”

Nyligen meddelade Region Gotland vilka kryssningsfartyg som kommer att besöka hamnen under årets säsong, som inleds i april. Det blir 71 anlöp, en siffra som förhoppningsvis kommer att bli högre efter att kryssningskajen är klar i april nästa år.

– Det är klart att det är stort fokus på det framåt nu, men det här bygget är ett av tre delprojekt som jobbar med det här för att få igång och förbereda att kunna se hela Gotland, för det som ska förhoppningsvis bli en nystart för kryssningsresenärerna till ön, säger Harald Göttvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer