Eva Nypelius (C) Foto: SVT

C: Alliansen ska styra Gotland

Uppdaterad
Publicerad

När valet avgjordes på Gotland så uppstod en ny situation där inget av blocken har egen majoritet i fullmäktige. Spekulationerna har pågått sedan dess om det kanske är dags för ett blocköverskridande samarbete på ön. Nu ger Centerpartiet besked om att det är Alliansen som ska styra.

Valresultatet är färdigräknat och i vissa avseenden tydligt – Alliansen på Gotland med Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är det största blocket.

Men i andra avseenden lite mer otydligt – Alliansen har fått flest mandat i fullmäktige, men inte tillräckligt många för att ha egen majoritet.

– Det som stör mig är att Sverigedemokraterna har en vågmästarroll, säger Eva Nypelius (C).

”Man har röstat för en förändring”

Nypelius är Centerpartiets ordförande och partiets förstanamn på Gotland. Som största parti i Alliansen så är det hos henne och hennes parti som bollen ligger. Hon är tydlig med att det är Alliansen som ska styra Gotland.

– Väljarna har varit tydliga. Man har röstat för en förändring, det ser vi ganska tydligt i valresultatet. Ambitionen är en alliansledning utan samarbete med Sverigedemokraterna och det är det vi nu försöker formera i diskussioner med partierna i Alliansen, säger Eva Nypelius.

Så här ser den procentuella fördelningen ut för Gotlands regionfullmäktige. Om Alliansen går samman så är man större än det rödgröna blocket. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet