Karin Jonsson (C), kommunalråd i Norrköping och Moharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping Foto: Lena Liljeborg/ SVT

C vill få Norrköping och Linköping att samarbeta bättre

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Linköping och Norrköping gick idag ut tillsammans och slog ett slag för att städerna måste samarbeta bättre i framtiden.

Karin Jonsson (C), kommunalråd i Norrköping och Moharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping menar att andra jämförbara regioner går bättre än Östergötland och att ett bättre samarbete mellan de största städerna i länet kan få hela regionen lyfta.

Under onsdagen presenterade duon ett fempunktsprogram för ökat samarbete, där den viktigaste punkten och största bromsklossen för en fortsatt bra tillväxt, är bristen på kompetens. Det vill de åtgärda med en gemensam kompetensstrategi.

– Vi har också konkurrens mellan våra kommuner inom vissa delar och också med andra län, och det är väl bättre att man som norrköpingbo tycker att det är bättre att företaget ligger i Finspång eller Linköping än att det hamnar i Stockholm. Vi vill att man tittar över de här strukturerna så att man inte tappar näringslivsetableringar för att vi inte kan vara överens i regionen, säger Karin Jonsson (C).

Punkterna innehåller också gemensamma strategier för utveckling av näringslivet, grön näring och en gemensam organisation för Ostlänken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.