Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur det här påverkar Carl-Fredriks lantbruk och vad de har gjort för att försöka lösa problemet. Foto: SVT

Carl-Fredriks åkermark i Linköping hotas av vattnet: ”Hoppas skyddsvallarna håller”

Publicerad

Carl-Fredrik Isaksson är lantbrukare och odlar raps precis intill sjön Roxen i Linköping. Men i år har vattennivån i sjön stigit med 40 centimeter och riskerar att förstöra skörd på åkermarken.

Höga vallar skyddar åkrarna från att bli fyllda med vatten ifrån Roxen. Men om vattennivån stiger ännu mer, eller ifall vallarna inte klarar av trycket från allt vatten, kan det få stora konsekvenser för Carl-Fredrik Isaksson och resten av lantbrukarna i området. Vilket Corren var först med att berätta.

– Man går här och tittar och hoppas varje dag på att sjön ska ge sig. Det man mest oroar sig för är om vallen inte skulle klara trycket ifrån sjön. Det skulle få förödande konsekvenser, säger han till SVT Nyheter Öst.

Högsta på 20 år

Vattennivåerna i sjöarna Roxen och Glan är de högsta på 20 år. Även avtappningen är den största på två decennier.

På flera håll i Östergötland har de höga vattennivåerna lett till översvämningar. SMHI har också utfärdat en orange varning för Stångån och området kring Roxen.

Hör mer om hur det här påverkar hans lantbruk i klippet och vad de har gjort för att försöka lösa problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.