Cementas två kalkbrott på Gotland: Filehajdar och Västra brottet. Foto: SVT/Google Maps

Cementas framtida kalkbrytning avgörs i domstol

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes förhandlingar i Mark- och Miljödomstolen om företaget Cementas fortsatta kalkbrytning på Gotland.

Cementa i Slite är Sveriges största producent av cement. Råmaterialet kalksten tas från två kalkbrott, dels i Slite och dels i Filehajdar där företaget brutit kalk i många år.

Men tillståndet löper ut år 2021 och man har ansökt om att få fortsätta brytningen i brotten.

Den orange markeringen visar det framtida brytningsområdet vid Filehajdar (till vänster i bilden). Den röda markeringen visar var brytningen kommer att ske i Västra brottet (till höger i bilden). Foto: Google Maps / Cementa

Nu ska mark och miljödomstolen ta ställning till om Cementa ska få fortsätta att bryta mer kalk i brotten fram till 2041. Men länsstyrelsen på Gotland är emot planerna.

– Vad den här prövningen framförallt handlar om det är påverkan skyddsvärden inom Natura-2000 områden och gotländsk vattenförsörjning, säger Åke Mauritzson, miljöskyddshandläggare hos länsstyrelsen på Gotland.

Cementa menar att den påverkan som brytningen har på natur- och vatten balanseras av olika skyddsåtgärder. Fabrikschefen Fred Grönwall säger att ett nytt tillstånd är avgörande för bolaget.

– Det är helt avgörande för vår verksamhet och som jag ser det är det också avgörande för att nå ett hållbart samhällsbyggande av Sverige. För ett hållbar framställande av Cement så är Slitefabriken på Gotland helt central, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.