Karin Comstedt Webb är hållbarhetschef vid Heidelberg cement norra Europa och Cementa. Foto: CementaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klimatsatsningen – världens första klimatneutrala cementfabrik på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Cementa ska bygga världens första klimatneutrala cementfabrik på Gotland. Det presenterades under en pressträff på onsdagsmorgonen.

Under onsdagsmorgonen kallade byggmaterialkoncernen Heidelberg cement, där svenska Cementa ingår, till presskonferens.

Cementa brukar räknas i toppen när de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige listas – och syftet med presskonferensen var att presentera en större klimatsatsning i Slite på Gotland.

– Idag går startskottet för världens första klimatneutrala cementfabrik. I Slite ska vi bygga en koldioxidavskilningsanläggning. Vi satsar kraftfullt för att möjliggöra att bostäder och infrastruktur som byggs 2030 ska byggas klimatneutralt i Sverige, sa Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef vid Heidelberg cement norra Europa och Cementa under presskonferensen.

”Oerhört välkommet”

Koldioxidavskiljningsanläggningen i Slite på Gotland ska samla in 1,8 miljoner ton koldioxid per år.

– Det är här oerhört välkommet och jag ser fram emot att fortsätta jobba med Cementa för att se till att det här blir verklighet, sa näringsminister Ibrahim Baylan under presskonferensen.

Enligt Cementa ska koldioxidsavskilningsanläggningen vara klart 2030 och använda sig av så kallad ”CCS”-teknik, alltså geologisk lagring av koldioxid. Enligt Cementa står cementindustrin idag för ungefär sju procent av de samlade globala koldioxidutsläppen. Idag står fabriken i Slite för tre procent av Sveriges samlade utsläpp.

2020 besökte SVT Cementa på Gotland med anledning av deras klimatplaner. Se mer om det i klippet nedan:

CCS står för koldioxidavskiljning och lagring (Carbon Capture and Storage) och är enligt Naturvårdsverket en viktig del av EU:s klimatpolitik. Vid CCS avskiljs koldioxiden i rakgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar och stora processindustrier. Den avskiljda koldioxiden komprimeras och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken.

CCS har också fått kritik. Den går framför allt ut på att det underlättar för industrin att fortsätta använda fossila bränslen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet