Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar hon hur hon klarar att jobba både som kommunalråd och sjuksköterska Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elisabet-effekten kan ha räddat Centerpartiet i Ydre

Publicerad

Inget annat parti har tappat makten i så många kommuner i Östergötland som Centerpartiet, men i Ydre gjorde partiet ett väldigt bra val.

Före valet i höstas var Centerpartiet med och styrde i nästan alla kommuner i Östergötland. Partiet satt vid makten i 11 av 13 kommuner (alla utom Boxholm och Vadstena) och i Regionfullmäktige. Efter att ha backat rejält i valet så finns partiet nu bara kvar i fem styren. Centerpartiet tappade kraftigt i de flesta kommunen i landet, en valanalys pågår och en ny partiledare ska väljas.

Hon gjorde ett succéval

I Östergötland finns det en kommun som går mot strömmen. I Ydre är Centerpartiet fortfarande kommunens största parti med över 30 procent av rösterna. Bara i några få andra kommuner i landet är partiet större, i Sollefteå (39 procent), Orsa (35 procent), Hultsfred (32 procent) och Nordmaling (31 procent).

En av förklaringarna till att Centerpartiet i Ydre inte har tappat lika mycket som partiet gjort på andra håll, kan vara den nya lokala partiledaren Elisabet Hagström som fick hoppa in som kommunalråd för snart tre år sedan, när förra kommunalrådet plötsligt avled. Hon är sjuksköterska och fick flest personvalskryss av alla kommunens politiker.

I inslaget ovan berättar hon om hur hon lyckats kombinera jobbet som sjuksköterska och kommunalråd.

Nu får det räcka med springandet emellan

Elisabet Hagström säger att hon inte hade klarat av att jobba både som kommunalråd och sjuksköterska parallellt om inte jobben legat i samma byggnad,  men efter nyår tänker hon istället satsa på att vara kommunalråd på heltid:

– Man blir lite för kluven när man har två jobb.

Moderaterna är det parti som ökat sitt inflytande mest i Östergötland efter valet. Partiet är nu med och styr 9 kommuner, lika många som Socialdemokraterna. Här är en sammanställning av hur många kommuner partierna är med och styr i:

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ydre

Mer i ämnet