Foto: SVT

Centrala högstadieskolor medicin mot segregation

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters Öst serie där elever från två skolor i Linköping berättar nu politikerna om hur de vill stoppa segregeringen.

Jakob Björneke (S) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Han erkänner att Linköping är en segregerad stad.

– Våra barn i Linköping växer upp under väldigt skilda förutsättningar, säger han till SVT.

SKOLEXPERIMENTET

Han får medhåll från Catharina Rosencranz (M), vice ordf barn- och ungdomsnämnden.

– Linköping tillhör ju en av de mest segregerade kommunerna, säger hon.

Politikerna eniga

Trots olika partifärg är de båda politikerna överens. De menar att problemet är allvarligt och i grunden finns en utbredd boendesegregation sen lång tid tillbaka.

– Vi lider ju av en samhällsbyggnadsfilosofi som fanns på 60- och 70-talen när man byggde sovstäder omringade av trafikleder. Det gör liksom att man har byggt in segregationen i själva strukturen. Det jobbar vi för att bryta, men det är ett jättestort jobb, säger Jakob Björneke (S).

Ska se över dagens system

Lösningen är kanske inte helt enkel att hitta. Vad Linköpingspolitikerna funderar på är att ha högstadieskolor centralt i staden så att eleverna blandas på ett annat sätt än idag.

Men hur nära måste skolan ligga? Och hur ska reglerna se ut för vilken skola man hör till?

Det här ska en grupp politiker från olika partier nu ska börja bena ut. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden nu i veckan.

TV: Hör politikerna här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLEXPERIMENTET

Mer i ämnet