Chansen att få äldreboende – beror på var du bor

Uppdaterad
Publicerad

Du har olika stor chans att få äldreboende beroende på var du bor. Chansen kan vara tre gånger större om du bor i rätt kommun.

I dag inleder äldreministern Åsa Regnér en Sverigeresa om äldreomsorgen. Hon börjar i Linköping som ligger bra till i statistiken när det gäller äldreboenden.

– Det kan variera oerhört mellan vissa kommuner. Det kan vara tre gånger så stor chans att få äldreboende i en kommun som i en grannkommun. Man har helt enkelt fler platser i vissa kommuner jämfört med andra kommuner, säger Mats Thorslund, professor vid Karolinska institutet som forskar om äldreomsorg.

SVT granskar äldrevården

Populärt med servicehus

I Norrköping bor bara 13 procent av 80-plussarna på äldreboende och där har man också en lång väntetid för att få flytta till äldreboende. I grannkommunen Linköping bor nästan 20 procent av invånarna över 80 år bor på äldreboende.

– Det beror på att vi har behållit servicehusen, säger Mattias Bly som jobbar på kommunens kvalitetskontor.

I Linköping har man valt att behålla servicehusen, en billigare variant av äldreboenden. Där finns fritidsaktiviteter och en restaurang, men hjälpen och omvårdnaden får man via hemtjänsten. Det betyder att man inte får mer hjälp än om man hade bott kvar i sin lägenhet eller villa.

Låga kostnader för äldreomsorgen i Linköping

Därför blir servicehusen betydligt billigare för kommunen. Linköping har väldigt låga kostnader för äldreomsorgen jämfört med andra kommuner i Sverige.

– Vi har sett att det är också har varit bra ur ett ekonomiskt perspektiv att jobba så här. Det är både bra ekonomiskt och bra för den enskilde personen, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd i Linköping med ansvar för äldreomsorgen.

– Vi har därmed möjlighet att vara frikostiga när vi prövar ansökningar om äldreboende, säger Mattias Bly.

Nattpersonal eller inte

Men Socialstyrelsen har föreslagit att alla äldreboenden, även servicehusen, ska ha fast personal på plats hela natten. Och de styrande i Linköping anser inte att det finns pengar till det. Och att det heller inte behövs.

– Det här människorna är ju jättefriska så de klarar ju sina nätter utan att ha några fasta insatser, säger Mikael Sanfridson (S).

Om nattbemanning blir ett krav så kommer Linköpings kommun inte att låta servicehusen vara kvar. Så lyder beskedet till ministern i morgon. Socialstyrelsens förslag ligger just nu på regeringens bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet