Chatt: Vildsvinen – hur påverkas du?

Uppdaterad
Publicerad

Har du drabbats av vildsvinens framfart på något sätt?

Dela med dig av dina erfarenheter av vildsvin här i vår chatt.

Vildsvinen – hur påverkas du?

Annie • Hittade ett vildsvinsmördat rådjur i skogen för ett par år sen, med många ”halvmånesnitt” på kroppen. Otäckt att de går på snälla rådjur av alla saker...

Åke • Är väl också en tveksam beskrivning när artikel beskriver att hunden attackerats av vildsvin. Det är väl snarare så att hunden ”attackerat” vildsvinen och de försvarar sig. Är man rädd om hunden så kan den ju vara kopplad och stå över jakten. Vildsvin behöver inte jagas med hund.

Åke • Vi bor lantligt i Södermanland. Vi har levt med vildsvin bokstavligen inpå knuten de senaste 6-7 åren. De har en fantastisk reproduktionsförmåga och jag har vid flertal tillfällen jagat bort flock på 15-20 djur i trädgården. De verkar också bli mera invanda med att finnas nära människor och är inte längre lika skygga. Vi har skärmat av trädgården som blivit uppbökad varje år med elstängsel. Våra betesmarker däremot ser inte bra ut. Någon kilometer bort matas vildsvinen av några jägare, så vi lär aldrig bli av med dem. Vildsvin kan ju vara ett naturligt inslag i Sverige om stammen regleras naturligt dvs av varg, och inte av s.k.viltvårdare som bara är intresserade av att maximera populationer av djur som är tillåtna att jagas. Hundar skall hållas kopplade efter 1 mars. förutom vid jakt.

Mikael • Vildsvin är en fin art som hör till Sveriges fauna. Jag hoppas arten sprider sig även till Västerbotten efter hand om klimatet tillåter det.

Leif Pettersson • Skulle det inte gå att börja avla fram vildsvin som dels inte angriper hundar och dels inte bökar så mycket. Snälla Vildsvin!?

Torgny • De största problemen är inte grisarna utan jägarna som skapat problemet är dom senare hundägare kan man bara gratulera till resultatet

Astrid • Vildsvinen har nu bökat upp gräsmattan för tredje gången sen i julas. Nu extra djupa hål på några ställen. Tacksam om någon jägare vill skjuta av några vildsvin.

Oskar • Jag har sett skadorna som grisarna gör på hundar. Det syns att grisen är återhållsam och inte vill skada hunden svårt. Men när vi plåstrar om hunden, är grisen död.

Bo Bäckstrand • Vildsvin är det bästa som fins för markberedning dom kostar inget och dom tilför rovdjuren mat. Jag bor på landet och dom fins runt omkring och dom stör inte mig.

Ann-Kathrin • Gudskelov så finns inte vildsvin här i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.