Chef på Väderstad: ”Det är våra jobbarkompisar som är därnere”

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala vd:n på Väderstads ukrainska dotterbolag väcktes idag av explosioner. Rysslands länge förutspådda anfall hade inletts på ett brutalt sätt.

– Det är hemskt! Det är våra jobbarkompisar som är därnere, säger Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad.

Företaget tillverkar jordbruksmaskiner och har en omfattande verksamhet i Ukraina. Där finns ett helägt dotterbolag med 50 anställda. Mattias Hovnert tog kontakt med den lokala vd:n, Vitaly Filatov, så fort han nåddes av nyheterna om attacken.

– Jag har varit i kontakt med vår lokala vd som nu försöker ta sig ut ur Kiev till huvudkontoret i Zhashkiv, vilket ligger cirka 15 mil söder om huvudstaden, säger Hovnert.

Kriget i Ukraina

”Vi vet väldigt lite”

Att kommunicera via telefon har varit svårt men internet fungerar fortfarande. Under torsdagsförmiddagen visade SVT bilder där trafiken ut ur Kiev står mer eller mindre still då många flyr huvudstaden.

– Många vill ta sig västerut eftersom det är oroligare österut. Men, vi vet väldigt lite. Kunskapen är i stort sett den information vi får via media.

Vad säger era anställda på plats?

– De är naturligtvis oroliga, men de var mentalt förberedda och mår efter omständigheterna bra.

”Det här går ingen förbi”

Personalen är utspridd i Ukraina eftersom verksamheten består av försäljning och service.

– Vår absolut högsta prioritet är att få grepp om vår personal och se till att de mår bra. Vi har förberett för att ta hand om personalen och deras anhöriga. Vi har bland annat sett till att de har ekonomiska förutsättningar att kunna förflytta sig. Men vi vet till exempel inte om tågen går.

Vad känner du idag?

– Det är en klump imagen. Det är hemskt. Det här går ingen förbi.

Kan det bli aktuellt att evakuera anställda till Sverige?

– Vi vet inte om de kan lämna landet. Vi har verksamhet i grannlandet Polen också och vi är beredda att hjälpa till.

Betydande konsekvenser

Företaget har även verksamhet i Ryssland och enligt Hovnert vet inte heller personalen där mer än vad som rapporteras i media.

Han berättar vidare att fram till i morse löpte företagets verksamhet i området normalt. Vad invasionen kommer att betyda för Väderstad i framtiden vill han idag inte uttala sig om.

– Men konsekvenserna kommer att bli betydande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet