Boxholm Stål läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 65 anställda mister jobbet när Boxholms tredje största företag läggs ner och flyttar från orten.

– Fabriken är inte tillräckligt lönsam. Vi har länge kämpat ekonomiskt, säger Steeltecgruppens vd Gerd Münch till SVT.

Boxholm Stål, som sedan några år är en del av Steeltec, flyttar sin tillverkning till andra enheter utomlands, huvudsakligen till Düsseldorf.

– Just nu förhandlar vi med facket om vad som hända med de antällda, säger Gerd Münch.

Som en blixt från klar himmel

De anställda i Boxholm informerades på onsdagseftermiddagen.

– Rätt så dyster och tryckande stämning här inne idag. Att få beskedet var som att få en blixt ifrån klar himmel, säger Roland Karlsson, IF Metalls ordförande på företaget.

– Det var ingen som visste nått. Det kom bara in en representant ifrån Tyskland och la fram det, fortsätter han.

Förväntad låg tillväxt

Steeltec ingår i Schmolz Bickenbach-koncernen och har produktionsanläggningar i Tyskland, Turkiet, Schweiz och i Boxholm.

I det pressmeddelande skriver Steeltecgruppen.

”Vi verkar på en marknad med låg förväntad tillväxt under den förutsebara framtiden. Sedan marknaden kulminerade 2007 har vi konfronterats med en överkapacitet på blank stång i Europa. Denna situation avspeglar sig också på Steeltec Group. Trots koncentrationen av Skandinavienproduktionen till Boxholm, kan vi inte i tillräcklig grad utnyttja vår produktionskapacitet. Detta är inte långsiktigt hållbart.”

Utsläppsregler påverkar

Vd för Boxholm Steeltec, Mikael Nissle skrev i januari i Dagens Industri tillsammans med elva andra företrädare för stålindustrin att det finns risk att stålföretagen lämnar Sverige på grund av de nya utsläppsreglerna som ska införas i Europa 2020.

”Målet är att reducera utsläppen inom EU, men risken att utsläppen flyttas utanför EU:s gränser är överhängande. Svenska masugnar är bland de bästa i världen. Ändå är det svenska verksamheter som ska betala för utsläppen enligt den osthyvelpolitik som bedrivs i EU. De nya utsläppsreglerna i Europa borde gynna miljösmart produktion, inte straffa de bästa i klassen.”

Stänger 2017

Steeltec är det mindre stålföretaget i Boxholm som vidareförädlar och på olika sätt bearbetar färdigvalsat stål för att ge det bättre egenskaper. Det större stålföretaget på orten heter Ovako och har runt 200 anställda.

Produktionen ska fortgå i Boxholm till hösten 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.