Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina utsattes för ett bedrägeriförsök men lyckades lura bedragaren i en fälla. Se hur hon gick tillväga i klippet. Foto: August Askbom/SVT

Catarina avslöjade bedragarnas nya knep – gillrade en fälla

Uppdaterad
Publicerad

Genom att påstå sig vara en av Catarina Gisbys söner försökte bedragaren antagligen få henne att föra över pengar genom en metod som kallas social manipulation. Men Catarina lät sig inte luras och gillrade istället en fälla.

Catarina Gisby blev självklart nyfiken vem av hennes söner som kontaktade henne med nytt nummer efter att han påstått sig ha haft sönder sin mobil.

Ett scenario som inte ligger långt från verkligheten. Men när bedragaren inte ville svara på vem av sönerna han var börjar hon känna oråd.

Linköping

– ”Är det Oskar?”, frågade jag då. Men jag har ingen son som heter Oskar. Då fick jag svaret ”Ja, hur är det mamma?”. Det kliade lite i fingrarna, men då slutade jag svara och blockerade numret, säger Catarina Gisby.

Spelar på mammakänslor

Det här var inte första gången Catarina Gisby blev kontaktad av misstänkta bedragare men denna gång stack ändå ut.

– Jag har varit med om scamförsök förut. Men inte på det här sättet. Det här var mer personligt, att de hör av sig och skriver ”Hej mamma!”, säger Catarina Gisby.

I klippet berättar Catarina Gisby mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet