Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Klevelid/SVT

Cykelgarage ska byggas för sju miljoner – ”Vi behöver minska på trafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna diskussionen om ett cykelgaragebygge i Linköping har nu kommit till ett slut. Nu har Region Östergötland beslutat om att bygga ett cykelgarage i anslutning till Universitetssjukhuset, till en kostnad av sju miljoner kronor.

– Det har varit mycket frågor, kring budget och utseende. Men nu känner vi att vi behöver fatta ett beslut om vi ska få det på plats, säger säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Bakgrunden till förslaget är att det sker många cykelstölder på cykelparkeringarna vid US. Medarbetarna känner inte sig trygga att lämna sina cyklar, speciellt för de som jobbar kväll- och nattpass.

Cykelgaraget är tänkt att finnas på tre ställen, menar regionstyrelsens ordförande, men att det ska satsas på ett garage till en början för att sedan utvärdera behovet. Tanken är att garaget ska smälta in i miljön. Samtidigt ska det finnas möjlighet att ladda batterier för elcyklar.

Hur har reaktionerna på beslutet varit bland de berörda?

– Vi tog beslutet förra veckan. Jag har inte hunnit att få någon återkoppling, men eftersom att det här har varit ganska efterfrågat så tänker jag att det är något man vill ha.

Regionen vill också utreda möjligheten till förmånscyklar så att anställda kan köpa cyklar på ett enklare och mer förmånligt sätt via Regionen, menar Marie Morell. Beslutet om förmånscyklarna kommer att tas under 2023.

– Vi behöver minska på trafiken och våra parkeringar är fulla många gånger. För våra medarbetare innebär detta att de känner sig trygga att cykla till jobbet.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.