Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En cykelsimulator med fri rulle, det ska få simulationen att kännas som en vanlig cykeltur. Se SVT:s reporter testa den i klippet. Foto: Wilma Franzén/SVT

Unik cykelsimulator i Linköping – ska användas för att undersöka farliga situationer

Publicerad

En cykelsimulator med fri rulle. Det har VTI i Linköping tagit fram för att få det att kännas som en vanlig cykeltur. Förhoppningen är att simulatorn ska göra det enklare att bedöma och kontrollera farliga situationer som en cyklist kan utsättas för.

En cykel ställs på tre rullar, man har på sig ett VR-headset, en kroppssele och sedan är det bara att börja trampa.

– Det gör att man cyklar på riktigt, det gör att man håller balansen själv. Cykeln rör sig som en cykel och det blir väldigt naturligt, säger Katja Kircher, forskningsledare på VTI.

Tidigare en ”fast rulle”

Vid andra simulationer är cykeln fastspänd i rullen, en så kallad ”fast” rulle. Men den innebar problem av flera anledningar.

– Den är inte jättebra att använda för forskning eftersom det är svårt att få den riktiga cykelkänslan. Kör man också med virtuell realitet så blir man lätt illamående, säger hon.

Se SVT:s reporter testa den nya cykelsimulatorn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.