23 000 är anmälda till årets cykellopp Foto: Micke Fransson/TT

Dags för cyklisterna att prövas runt Vättern

Uppdaterad
Publicerad

I kväll klockan 19.30 går startskottet för världens största cykelmotionslopp – Vätternrundan.

– Det ser ut att bli en fantastisk start, säger marknadschefen Ulrika Smith Svenstedt.

23 000 är anmälda till det fulltecknade loppet, och av dem som dyker upp vid startlinjen vid kyrkan i Motala brukar de allra flesta också ta sig i mål.

– Det brukar vara 500–600 som bryter. Det beror väldigt mycket på väder och är olika från år till år. Är man inte lika förberedd och det är dåligt väder är det enklare att man ger upp. Men är det vackrare kanske man kämpar lite mer och tar de sista metrarna, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

Vätternrundan 2018

Strålande sol vid starten

Och vädret ser bra ut inför årets start, och inget regn i sikte.

– Man har typ bott på Yr och SMHI inför rundorna. Det ser ut att bli en fantastisk start på kvällen med strålande sol. Det har varit lite blåsigt, men det ska mojna framåt kvällen. Det ser ut att vara omkring tolv grader och fint hela natten, säger Smith Svenstedt.

Vätternrundan är ingen tävling, men deltagarnas tider mäts med hjälp av ett chip på hjälmen.

– Alla får veta en tid och självklart har man egna mål och utmaningar, en del tävlar mot sig själv eller en kompis, men vi har inga registrerade vinnare, säger hon.

Foto: Micke Fransson / TT

Det här är Vätternrundan

Vätternrundan är ett 300 kilometer långt cykelmotionslopp runt Vättern. Start och mål äger rum i Motala.

Starten för 2018 års lopp går 19.30 den 15 juni och har 23 000 anmälda.

Att ta sig runt loppet brukar ta mellan sju och tjugo timmar, där en normal motionär brukar hamna kring 13–14 timmar. Det gäller att passera Jönköping innan klockan 11.30 och Hjo innan 16.00 för att få slutföra loppet.

Tidregistrering sker via chip på hjälmen och kontrollpunkter vid starten, Ödeshög, Jönköping, Hjo, Aspa, Medevi och vid målet.

Källa: Vätternrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vätternrundan 2018

Mer i ämnet