Dags för Sveriges första klimatriksdag

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla resultatlösa toppmöten om klimatet runt om i världen gick luften ur miljörörelsen. Men några vänner bestämde sig för att väcka liv i miljödebatten igen. Nu anordnas Sveriges första klimatriksdag i Norrköping.

I Annika Elmqvist trädgård finns ett liten röd stuga med vita knutar. I vanliga fall använder hon det som sin ateljé, då hon är tecknare. Men nu är det hektiska dagar och stugan har istället fått blivit högkvarteret för Sveriges första klimatriksdag.

– Vi var från början fyra vänner som träffades på ett konditori i Linköping för att diskutera vad vi skulle kunna hitta på. Och till slut så bestämde vi oss för att hålla en folkriksdag, säger ordförande Annika Elmqvist i föreningen Klimatriksdag 2014.

– Mitt lilla hus har fått blivit kontor under den här tiden, då det är otroligt mycket att hålla i, säger hon bland högar av pärmar, papper, och minneslappar.

Vill skaka liv i miljödebatten

Man kan verkligen säga att det är ett initiativ från gräsrotsnivå. I dag är Klimatriksdagen 2014 en partipolitiskt obunden och ideell förening som stöds av ett 100-tal andra föreningar.
Målet är att försöka skaka liv i miljödebatten och göra klimatet till en valfråga.

– Vi gör ju det här för att visa att det finns en bred opinion för en omställning till ett hållbart samhälle. Många av oss vill bo i ett klimatvänligt samhälle helt enkelt, och det måste komma underifrån. Alla resultatlösa toppmötena som har hållits världen över har lärt oss att vi själva måste ta tag i problemet, säger Annika Elmqvist.

Så mellan den 6-8 juni i Norrköping arrangerar de en egen folkriksdag med klimatet i fokus. Och Annika Elmqvist ser fram emot helgen.

– Det ska bli jättekul. Det ska vara ett högtidligt öppnande med pompa och ståt. Det ska vara trumpeter och brandtal. Men vi hoppas också att många kommer känna att dem inte är ensamma med att gå och fundera på vår framtid.

Blivit ett stort event

Från att först ha varit en liten idé på ett konditori så har utvecklingen gått fort. Nu har föreningen ett hundratal medlemmar och fem olika arbetsgrupper jobbar med förberedelserna.
Klimatriksdagen 2014 har växt till att bli ett stort event. Under tre dagar träffas utställare, artister och ett 30-tal klimatforskare från hela Sverige.

En av dem som håller föreläsningar är klimatexperten professor Sten Bergström från SMHI.

– Vi behöver verkligen mobilisera alla krafter just nu för att få igång en diskussion om klimatet. De politiska partierna är inte alltid så sugna på att utlova uppoffringar, utan man vill gärna tala om något annat roligare. Men om vi kan lyckas få igång miljödebatten igen inför valet, så tycker jag att det är jättebra, säger Sten Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer