Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Dålig luft på Hamngatan i Linköping – kommunen testar vakuumsug

Publicerad

Naturvårdsverket tvingar nu Linköpings kommun att ta fram ett åtgärdsprogram för att förbättra luftkvaliteten på Hamngatan. Just nu testar kommunen olika åtgärder, bland annat en vakuumsug.

För att skydda miljön och människors hälsa har regeringen fastställt miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Under 2022 skedde 42 överskridanden av det tillåtna dygnsmedelvärdet på Hamngatan i Linköping.

Under tiden åtgärdsprogrammet tas fram testar kommunen olika lösningar för att förbättra kvaliteten redan nu. Till exempel har en vakuumsug trafikerat Hamngatan. Maskinen har ett partikelfilter som hindrar att vägdamm, som uppstår i samband med städning av gatan, hamnar i luften.

Linköping

– Vi har ju testat ett antal åtgärder under de senaste åren. Bland annat så jobbar vi med dammbindningsmedel för att binda dammet så att det blir lättare att sopa upp, säger kommunalrådet Stefan Erikson (M).

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet