Miljoner till dans och film i Öst

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland satsar ytterligare 2 miljoner kronor för att stärka de regionala dans- och filmverksamheterna.

– Dans och film har stor potential i Östergötland och attraherar många unga, säger Anita Jernberger (L), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Dans- och filmverksamhet är prioriterade i den nya kulturplanen för 2016-2019 och från 2016 blir Dans i Öst en permanent verksamhet inom Region Östergötland.

Dans 1,2 miljoner

– Det ligger helt i linje med vårt fokus på barn och unga och ambitionen att stärka eftersatta konst- och kulturområden, säger Anita Jernberger.

Dans i Öst har funnits sedan 2013 för att stärka dansen i regionen. Region Östergötland kommer att anställa en utvecklare för dans med uppdraget att fortsätta att utveckla den regionala dansplattsformen.

Film 800 000 kronor

Film i Öst är den regionala filmverksamheten med Norrköpings kommun som huvudman.

En viktig del av verksamheten är att öka barns och ungdomars möjlighet att möta filmen som konstform och att själva skapa film. Film i Öst vill skapa bättre förutsättningar för filmare att verka i hela länet.

Pengarna ska användas till talangutveckling i brett perspektiv för att stödja unga filmskapare i hela länet.

Eastwood permanentas

Det innebär att talangverksamheten Eastwood, som bedrivits i projektform sedan 2009, permanentas.

Pengarna ska även användas till att stärka det filmkulturella arbetet genom till exempel stöd till filmprojekt, kompetensutveckling för lärare, nätverksarbete för biograferna och mediepedagogiska insatser i skolor.

Uppdraget för den regionala dansverksamheten

  • Samverka med länets kommuner om offentliga dansföreställningar, arrangemang och att öka barns tillgång till dans via skolan.
  • Ge produktionsstöd till fria professionella kulturskapare, genomföra regionala turnéer och samproduktioner samt stödja arrangörer att visa dans.
  • Arbeta för att Östergötlands skolor får mer professionell dans i förskola och skola samt erbjuda utbildningar och kunskapsbyggande aktiviteter för lärare och skolledare
  • Samarbeta med kulturinstitutioner, folkhögskolor och andra konstformer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.