Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Mats Jansson från Statens fastighetsverk visa vad som är viktigt att tänka på när man renoverar en ruin från medeltiden. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Därför renoveras Alvastra klosterruin: ”Gjordes en säkerhetsbedömning”

Publicerad

Just nu genomgår den gamla ruinen efter klostret från tidig medeltid i Alvastra vid Ombergs fot en renovering.

– För ett par, tre år sen gjordes en säkerhetsbedömning av den. Då kom det fram som resultat att de höga murverken och krönen behövde ses över, säger Mats Jansson, jordbruksförvaltare på Staten fastighetsverk.

Alvastra kloster var ett av de första i Norden och grundades år 1143 av franska cisterciensmunkar efter inbjudan av drottning Ulvhild (1095-1148).

Klostret övergavs under reformationen på 1500-talet och omvandlades till en kungsgård. Själva klosterbyggnaderna började då användas som stenbrott och stenen användes till exempel vid byggandet av Vadstena slott.

Boställe för militärbefäl

Från slutet av 1600-talet och fram till 1875 fungerade kungsgården som militärt boställe för befäl som tjänstgjorde vid Livgrenadjärregementet i Östergötland.

Alvastra kungsgård och klosterruin förvaltas i dag av Statens fastighetsverk.

Se mer om renoveringen i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet