Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsveterinär Sonia Lopes om varför en informationskampanj görs och vad man ska tänka på kring fågelinfluensan. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Varnar om fågelinfluensa vid stränder på Gotland – vill minska smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan satte länsstyrelsen på Gotland upp skyltar på stränder i områden där fågelinfluensa hos vilda fåglar har konstaterats.

– Man ska inte plocka upp några döda fåglar eller låta sin hund nosa på dem, säger länsveterinär Sonia Lopes.

På Tofta strand sitter nu skyltar uppe med information om att fall av fågelinfluensa har upptäckts i området. I fredags plockades ytterligare 15 fåglar upp från Tofta och skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning, och i början av veckan även döda fåglar från Karlsöarna.

– Jag skulle säga att problemet med fågelinfluensa är ganska stort eftersom den har spridit sig globalt med flyttfåglarna och vi har haft det varje år sedan 2020, säger Sonia Lopes som är tillförordnad länsveterinär på Gotland.

Gotland

Information på färjan

Länsstyrelsen på Gotland genomför nu en informationskampanj. Utöver de nya skyltarna visas även information på färjorna mellan ön och fastlandet.

– Man ska låta fåglarna vara. Det man kan göra är att rapportera fyndet till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt), säger Sonia Lopes.

Hon menar också att om man har höns eller andra fjäderfän hemma eller planerar att besöka en gård för att köpa ägg, bör man se upp så att man inte sprider smittan via skorna.

I videon kan du höra länsveterinären ge en lägesbild och om risken för smitta till andra djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet