Dataprogram avslöjade grova barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Nu har rättegången inletts mot den 36-årige Linköpingsbo som misstänks ha utsatt sin sambos sex och nio år gamla döttrar för grova våldtäkter.

36-åringen är misstänkt för att under nästan ett års tid ha utsatt flickorna för grova våldtäkter och sexövergrepp. Mannen visade också med hjälp av sin mobiltelefon övergreppen via Skype för en medåtalad 26-årig Uddevallabo.

Varningssystem larmade

Övergreppen avslöjades när mannen stoppade in ett privat USB-minne i sin dator på jobbet. Det statliga verk mannen arbetade på använder Netclean, en programvara speciellt framtagen för att varna för och avslöja barnporr. Och på USB-minnet fanns det barnporr som varningssystemet larmade om.

När 36-åringen förhördes om sitt barnporrinnehav kopierade polisens IT-forensiker hans mobiltelefon på allt innehåll. Då avlöjades de grova övergreppen. Färska bilder och filmer visade att mannen själv dokumenterat våldtäkterna på sambons döttrar.

Programvaran hyllas

Polis och åklagare hyllar nu den svenska programvaran Netclean som hjälper dem att ta fast pedofiler.

– Det är det som har gjort att vi har kunnat uppdaga den här brottsligheten, säger Helene Gestrin, kammaråklagare i Linköping.

Programmet används av ett 130-tal myndigheter och företag i Sverige och ett 30-tal polismyndigheter utomlands.

– Ju fler som arbetar med den här typen av programvara, desto flera kommer vi hitta som håller på med barnpornografi. Och vi kommer få bort fler barn från den här miljön som handlar om våldtäkt mot barn och sexuella övergrepp, säger Björn Sellström som jobbar på Rikskriminalens datagrupp.

Om ni inte hade haft hjälp av den här typen av programvara, hur hade det påverkat arbetet?

– Då hade vi haft en betydligt längre resa för att hitta personer som sysslar med det här, säger Björn Sellström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.