Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överlag känns det bra. Jag tror att det blir mycket bättre för alla att det kommer närmare”, säger David Gustafsson om de kommande kraven på fastighetsnära källsortering. Foto: Hadeel Ibrahim

De är positiva till nya källsorteringskraven: ”Jättebra lösning”

Publicerad

I flera år har Malin Möldener och David Gustafsson gått, cyklat och åkt bil med soporna för att källsortera. Snart kan de nya kraven som ska ställas på fastighetsägare att underlätta vardagen för paret.

Att vara en familj på fyra personer och en katt kan innebära att det samlas en hel del återvinningsbara sopor.

Sedan de flyttade till sin nuvarande bostad 2016 har familjen inte haft möjlighet till utökad källsortering. Det är bara mat- och hushållsavfall som gäller.

– Det kan bli lättare att slarva med sopsortering när det inte finns i närheten, säger Malin Möldener.

Välkomnar nya kravet

Under en period behövde paret samla allt i stora kassar och gå eller cykla till närmaste återvinningscentral. Sedan skaffade de bil.

– Det har underlättat mycket. Sedan är det lite motsägelsefullt att åka bil kanske, säger David Gustafsson.

Paret är positiva till de kommande kraven på fastighetsägare, som innebär att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling av förpackningar.

– Det är en jättebra lösning om det kommer närmare. Det skulle öka våra, och andras, benägenhet att källsortera mer, säger David Gustafsson.

Följ med familjen på en källsorteringstur i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.