Foto: Scanpix

De fixar jobb – men bara till den som har bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Workcare har specialiserat sig på att förmedla jobb till arbetslösa som har rätt till bidrag från Arbetsförmedlingen in i en anställning.

Det finns närmare en halv miljon människor i Sverige som har rätt till någon form av bidrag för att komma ut på arbetsmarknaden. Och nu har det dykt upp företag som bara vill förmedla personer med bidrag till arbetsgivarna. Workcare är ett exempel.

– Det finns många därute som inte kan få jobb och det är dom vi vill hjälpa, säger Wafa Ben Chaouch, grundare till Workcare.

Risk för missbruk

Men Workcares affärsidé är inte populär hos LO och fackföreningarna. LO menar att det inte är seriöst att bara vända sig till arbetslösa med bidrag och att det finns en alldeles för stor risk för missbruk; att det finns risk för att jobben bara erbjuds under tiden för åtgärden och att personen sedan kastas ut i fortsatt arbetslöshet.

– Det här är ett tydligt exempel på att Arbetsförmedlingens uppdrag blivit otydligt. Arbetsförmedlingen måste stärkas och göra det här själva, säger Oskar Erneroth, ombudsman på LO.

Chans till jobb

Farorna med missbruk är något som de privata arbetsförmedlarna däremot inte ser. De menar att detta är en chans att kunna bryta en för många lång arbetslöshet.

– Det kommer finnas många som tycker det här är jättebra och många som tycker det är jättedåligt. Men man måste faktiskt tänka på att det finns folk som inte får jobb, säger Wafa Ben Chaouch.

Lyckat exempel

Ett fraktbolag i södra Stockholm söker arbetslösa med olika typer av lönebidrag och man tar bland annat hjälp från Workcare.

Räknar ni med att anställa någon av de här sedan?

– Vi räknar med det. Vi bygger upp dom för att ge dom erfarenhet och sedan kunna behålla dom efter sex månader eller ett år. Sen kostar det, men då har vi ju en erfaren chaufför, säger åkeriägaren Basse Banham.

Peter Nielsen är ett exempel på en lyckosam lönebidragsanställning hos Basse Banham.

– Jag kom hit för drygt ett år sedan på lönebidrag. Och nu har jag fått löfte om fast anställning, säger Peter Nielsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer