Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

De ska sköta hemtjänsten i Linköping

Publicerad

Under fredagen beslutade äldrenämnden i Linköping vilka utförare som ska få uppdragen i en ny modell för områdesbaserad hemtjänst. Kommunen har delats upp i sex områden och i hälften av dem kommer verksamheten ske i privat regi.

Den styrande alliansen skriver i ett pressmeddelande att detta också innebär en ekonomisk satsning, där äldreomsorgen får 50-60 miljoner kronor mer än idag.

I områdena ska en och samma utförare ansvara för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering samt trygghetsboenden.

Linköping

– Nu kan vi bygga upp en vård och omsorg som är ännu bättre än idag, med rätt kompetens och god kvalitet i hela kommunen, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD), i pressmeddelandet.

S är emot

Socialdemokraterna är däremot kritiska och vill återföra hemtjänsten i kommunal regi om det blir ett maktskifte efter valet.

– När jag pratar med äldre förväntar de sig stöd och omsorg den dag de behöver det. Ingen vill vara en kund på en marknad där man köps och säljs mellan olika vårdbolag, säger oppositionsrådet Mikael Sanfridsson (S), i ett annat pressmeddelande.

Aktörer och områden

Nordväst: Kärna, Ljungsbro, Ryd. Kommunala Leanlink.

City nord: Aspen, Blandaren, Östgötagatan, Trädgårn. Kommunala Leanlink.

Nordost: Åkerbo, Tannefors, Möjetorp/Ekbacken. Kommunala Leanlink.

Sydväst: Vikingstad, Nykil/Ulrika, Lambohov, Skäggetorp. Privata Attendo.

City syd: Berga/Rarmshäll, Stolplyckan, Valla, T1. Privata Bräcke diakoni.

Sydost: Ekholmen, Ullstämma, Johannelund, Sturefors, Bestorp/Brokind. Privata Vardaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet