Lisa Bratt, Susanne de Paulis, Davis Skoog och David Sigrén har varit testförare Foto: Patrik Widegren

De har kört 4000 mil – utan en droppe bensin

Uppdaterad
Publicerad

I sex månader har fyra familjer fått prova på att köra el- eller gasbil. Nu avslutas projektet ”Ratta grönt” på Gotland, men testförarna är helt inne på att byta bil.

På en parkering i Visby hamn visar Susanne de Paulis upp den elbil som hon nu blivit rejält bekant med. Det är en grå minibuss.

– Den är jättestor, jag har aldrig kört en sådan stor, men den går ändå bra att köra i Visby innerstad, säger Susanne och visar hur man laddar bilen.

Testperioden är nu slut för Region Gotlands och Energimyndighetens projekt ”Ratta grönt”. Fyra familjer har under ett halvår bytt ut sin vanliga bil mot en el- eller gasbil.

– Det känns bra, inte bara för mig själv utan också för framtidens generationer, säger David Sigrén.

Få väljer elbil enligt enkät

Ett 100-tal rena elbilar finns på ön idag, och runt 600 biogasbilar. Region Gotland vill öka de siffrorna.

Ön har idag en bra infrastruktur när det gäller både fordonsgas och laddstolpar. Trots det visar en enkät att få skulle välja en el- eller gasbil nästa gång de byter bil.

– Så länge man inte har provat är man lite skeptisk och vill ha det som man alltid har haft det, säger Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare hos Region Gotland.

Priset avgörande

Bilhandlaren Roger Ogestad säger att det finns ett stort intresse för elbilar, men att priset  får folk att avstå.

– Jag skulle säga att nittio procent beror på priset, säger han.

Men testförarna är i alla fall övertygade. De lämnar de gärna bensinberoendet så fort som möjligt. 

– Vi kommer inte att gå tillbaka till bensin, det är säkert. Det blir gasbil, eller elbil. Jag har inte samvete att köra bensinbil längre, på riktigt, säger Susanne de Paulis.

Se hela inslaget på SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.